2.5. Odjel ginekologije i akušerstva

Šef službe:

prim. mr. sci. Alma Vila-Humačkić, spec. ginekologije i akušerstva

Glavna sestra:

Aida Tanović, dipl. med. ses.

Telefon:

036/503-218

Fax:

036/576-915

Mail:

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Odjel ginekologije i akušerstva kao služba sastoji se od dva fizički odvojena  odjela; ginekologija i akušerstvo koji sadrže svoje usko specijalizirane pododjele. Zaposleno je 7 ljekara specijalista i 1 specijalizant, te 29 medicinskih sestara, od toga 15 akušerskih sestara.

Odjel ginekologija

Smještena na 1. spratu specijalno izgrađenog bolničkog kompleksa namijenjenog za majku i dijete. Sadrži odjel opšte ginekologije sa ginekološkom onkologijom i urologijom i odjel poluintenzivne njege.

Odjel ginekologije raspolaže sa 5 komfornih bolničkih soba, opremljenih TV prijemnikom od kojih svaka ima svoj sanitarni čvor te dvije moderno uređene operacione sale za ginekološke operacije i operacionom salom za carske rezove, te malom operacionom salom u kojoj se izvode intervencije u lokalnoj anesteziji i previjanja.

Porođajni odjel raspolaže sa 4 komforne bolničke sobe, dvije rađaone i jednom predrađaonom, prijemnom ambulantom, UZV ambulantom, CTG ambulantom, odjelom za izolaciju  i poseban nadzor pacijenata.

U ambulantnom dijelu, opremljenom savremenom diagnostičkom opremom (3D/4D UZV aparatom), provodi se specijalističko konzilijarna zdravstvena zastita žena u smislu dijagnosticiranja, praćenja, obrade i terapije.

Operativni ginekološki zahvati u opštoj endotrahealnoj anesteziji i spinalnoj anesteziji:

 1. Radikalne i totalne abdominalne histerektomije.
 2. Limfadenektomije (zdjelične, paraaortalne)
 3. Laparoskopski asistirane vaginalne histerektomije
 4. Vaginalne histerektomije
 5. Korektivne operacije zdjeličnog dna
 6. Abdominalne miomektomije, adnexectomije, ovariectomije, salpingectomije, salpingotomije, adneksalne biopsije, sterilizacije.
 7. Laparoskopski eksplorativni i operativni zahvati, uključujući i histerosalpingochromo persuflaciju
 8. Laparoskopske adnexectomije, ovariectomije, salpingectomije, salpingotomije, adneksalne biopsije , sterilizacije.
 9. Hysteroskopske miomektomije, polipectomije, intrauterine resekcije, ablacije endometrija.
 10. Konizacije, resekcije, biopsije, rekanalizacije grlića maternice
 11. Kiretaze, prekidi trudnoće u skladu sa pravno medicinskom legislativom.
 12. Operacije vagine i vulve.

 Operativni ginekološki zahvati u intervencijskoj operacionoj sali u lokalnoj anesteziji:

 1. Polipektomije cervikalnih polipa
 2. Incizije upalnih promijena i uvečanih žlijezda vagine i vulve
 3. Biopsije vagine i vulve
 4. Toalete i previjanja infektivnih procesa vanjskih genitalija
 5. Odjel poluintenzivne/intenzivne njege sadrži 5 kreveta namijenjenih za intenzivni nadzor i praćenje pacijenata postoperativno.

 Odjel akušerstvo

Smješten na prizemlju specijalno izgrađenog bolničkog kompleksa namijenjenog za majku i dijete.

Odjel akušerstva je od 2004-te u programu "Baby friendly" standardizacije, a od 2017-te akreditiran od strane AKAZ-a sa maksimalnom akreditacijskom ocjenom u smislu ispunjenja obaveza i postupaka koji se primjenjuju u svakodnevnom radu  kao „Bolnica prijatelj djece“ (engl. „Baby friendly hospital“).

Sastoji se od odjela:

 1. Patologija trudnoće – intenzivni nadzor i liječenje visokorizicnih trudnoća i  patologije trudnoće.
 2. Rađaonski odjel sa operacionom salom – sastoji se od prijemne ambulante, dvije rađaone, jedne predrađaone i sobe za puerpere /intenzivni nadzor 2 sata nakon poroda.
 3. Postporođajni odjel sadrzi  4 komforne sobe sa tv prijemnikom i svaka sa zasebnim sanitarnim čvorom sa po dva ili tri kreveta zavisno o trenutnim potrebama. Pacijentice nakon nekompliciranog vaginalnog poroda provode do 24 sata nakon poroda u bolnici a nakon nekompliciranog operativnog dovršenja carskim rezom 72 sata nakon poroda.
 4. Neonatologija u sklopu odjela pedijatrije na II spratu.
 5. Izolacijski odjel, trenutno namijenjen za trudnice inficirane Covid 19, koji se sastoji od UZV kabineta, porođajne sale, sobe za nadzor rizičnih trudnoća inficiranih pacijentica i postporođajno praćenje majke i novorođenčeta koji je transportom pacijenta potpuno odvojen od odjela akušerstva.

Na odjelu ginekologije i akušerstva provodi se specijalističko usavršavanje iz oblasti ginekologije i akušerstva, te stručna nastava i praktični rad za studente Fakulteta zdravstvenih studija „Džemal Bijedić“ Mostar – smjer sestrinstvo.

 Novosti:: Bezbolni porodi sa anestezijom od 01.04.2023.g.


Projekt na kojem se radilo proteklih 7 mjeseci u Kantonalnoj bolnici “Dr. Safet Mujić”Mostar, vodi Prim. mr. sci. Alma Vila Humačkić, šef Odjela ginekologije i akušerstva.
Nedostatak kadra, tačnije anesteziologa, osnovni je razlog zašto se na ovu uslugu čekalo dugo. Zahvaljujući angažmanu ginekologa, anesteziologa i edukaciji babica u proteklom periodu, usluga analgezije bit će dostupna porodiljama već od početka 4/2023.g.

Epiduralna analgezija je najučinkovitija farmakološka metoda. Primjena lijeka je regionalna, tako da djeluje samo na određeni dio tijela. Ona ne odgovara prvorotkama jer porođaj traje duže.

Pogledajte video koji je BHRT1 zabilježila u našoj ustanovi¹::

¹Video preuzet sa https://www.youtube.com/watch?v=5g_cV4BOxas