Kantonalna bolnica Mostar

Akreditacija odjela za medicinsko-biohemijsku laboratorijsku dijagnostiku prema međunarodnom standardu BAS EN ISO 15189

Odjel za medicinsko-biohemijsku laboratorijsku dijagnostiku Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ je prošao kroz dugotrajan, jako obuhvatan proces kome se trebalo istinski posvetiti.

Dana 21.12.2023.  je proizašao konkretan rezultat – akreditacija prema međunarodnom standardu BAS EN ISO 15189, kao prva koja je ispunila zahtjeve navedenog standarda od javnih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Postignuće odražava marljivi rad i predanost svih zaposlenika Odjela medicinsko-biohemijske laboratorijske dijagnostike. No, radilo se predano i u ostalim službama naše i drugih ustanova, kao i u njenom rukovodstvu, zajedno, sve za pružanje što bolje i kvalitetnije zdravstvene usluge.

Akreditacija prema BAS EN ISO 15189 dokazuje da laboratorij ima  integritet te da je nepristrasan i kompetentan u obavljanju svoje djelatnosti.

 Benefiti koje laboratorij dobija akreditiranjem  su:


- smanjenje rizika od neusklađenih događaja;

- finansijski efekti uslijed smanjenja broja ponovnih testiranja;

- potvrda (korisnicima) da laboratorij primjenjuje važeće zakone i industrijske standard;

- stalno poboljšanje procesa i unapređenje kvaliteta;

- globalno priznata akreditacija (laboratorije koje su akreditovane prema EN ISO 15189  imaju svoje certifikate i izvještaje o ispitivanju priznate u više od 80 zemalja širom svijeta).